viernes, 28 de junio de 2013

EL PERIÓDICO DIMECRES 15 DE MAIG DEL 2013

MARXA NÒRDICA PER A LA TERCERA EDAT.

Diversos hospitals recomanen i promouen aquesta disciplina al considerar-la especialment beneficiosa.


El proces de envelliment pot provocar canvis en les persones i tornar-les fràgils. Això pot afectar la seva autonomia i fer-los perdre qualitat de vida. Per això, és recomanable que les persones grans incloguin, com a part fonamental de la seva atenció diària, la pràctica regular d'activitat física. Es recomanen activitats que mobilitzin la major part del grups musculars el organisme, treballant d'una forma rítmica i alterna. Això millora el to i la força muscular i mante l'agilitat i l'autonomia. El fet de mantenir durant més temps la capacitat de fer el que un vol, de manera independent, millora substancialment la percepció de salut i qualitatde vida de les persones grans.

Una de les activitats que cada vegada fan més persones grans és la MARXA NÒRDICA. Nascuda a Finlàndia als anys 30, estava ideada inicialment per els entrenaments dels esquiador d'esqui nòrdic de competició, fora de l'època hivernal. S'ha popularitzat als països del nord i centre d'Europa, en especial a Alemanya, Holanda o Luxemburg, on no para de créixer el nombre de nous pràcticants. A principis del 2006 es va iniciar també al nostre país. Des de diversos punt de la costa catalana (Calafell, Vendrell-Coma-ruga, Roda de Barà) i també a les comarques d'interior (circuits guiats per diferents localitats de Girona i Lleida) s'ha impulsat la pràctica d'aquesta nova disciplina, que compta amb molts adeptes.

La MARXA NÒRDICA consiteix a caminar utilitzant uns bastons lleugers a les dues mans. És apta per a totes les persones que poden caminar, per la qual cosa és aplicable tant a la competició d'alt nivell com a l'àmbit de la salut. La seva pràctica requereix l'us de calçat i roba còmoda i un aprenentatge curt per coordinar bé els moviments (per obtenir el màxim benefici de l'activitat i evitar lesions). "Es practica a l'aire lliure, i pot realitzar-se tant en medi natural (senders, platja o muntanya), com en circuits urbans" explica Critina Vehí, cardiòloga de l'Hospital Clínic. "La contribució del treball muscular del tren superior del'organisme (braços, esquena, pit i abdominals), afegit al caminar, suposa un consum més elevat d'oxigen i calories que poden arribar  fins a un 30 % més que caminar sense utilitzar els bastons, a la vegada que redueix l'esforç del tren inferior (genolls i turmells pateixen menys)", segons l'especialista.

L'activitat sol iniciar-se amb uns exercicis d'escalfament, que sol dirigir un monitor a l'inici de l'activitat. La següent fase consisteix a caminar durant dues o tres hores, seguint una ruta que es coneix per endavant, i a la qual solen acompanyar els monitors. Al finalitzar es realitzen uns exercicis d'estiraments dels músculs per evitar tensions i lesions. L'activitat, a part de beneficiosa per a la salut física i mental dels participants, ho és també per afavorir les relacions entre persones.

ENFOCAMENT MÈDIC.
El 2009 es va realitzar en un estudi a Polònia amb pacients que havien patit un infart, i va determinar que aquells que feien MARXA NÒRDICA es recuperaven abans que els que només caminaven. Això ha impulsat projectes per aplicar aquesta disciplina en la prevenció i el tractament dels pacients amb malalties cardiovasculars: el Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínc de Barcelona ha posat en marxa un programa ambulatori d'exercici físic amb MARXA NÒRDICA per a pacients. Així mateix, l'Hospital de Sant Rafael des del servei de Rehabilitació, organitza cursos d'iniciació amb MARXA NÒRDICA i sortides periòdiques.

 

De periodico

No hay comentarios:

Publicar un comentario